Pencemaran

DISEDIAKAN OLEH: KHAIRUL NASIHAH BINTI ABDUL RASHIT (205553)
Air merupakan sumber penting dalam kehidupan manusia dan menyokong kepada sistem kehidupan global. Manusia memerlukan air untuk menjalankan aktiviti harian seperti pertanian, perikanan, perindustrian, pengangkuatan dan sebagainya. Namun, air semakin hari semakian tercemar lantaran sikap tidak bertanggungjawab sesetengah pihak. Menurut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974, pencemaran air didefinisikan sebagai apa-apa perubahan langsung atau tidak langsung kepada sifat-sifat fizikal, haba, biologi, atau radioaktif iaitu mana-mana bahagian alam sekitar yang melepaskan, mengeluarkan, atau meletakkan buangan ini sehingga menjejaskan kegunaannya dan menyebabkan suatu keadaan merbahaya dan memudaratkan kesihatan, keselamatan dan kebajikan pihak awam, atau kehidupan lain seperti burung, hidupan liar, ikan dan hidupan akuatik serta tumbuh-tumbuhan air.
PUNCA-PUNCA PENCEMARAN AIR
Punca utama pencemaran air ialah pembuangan sampah dari kawasan perumahan di sepanjang sungai, tepi tasik dan laut. Pembuangan bahan buangan seperti sampah, minyak, dan najis secara tidak terkawal akan menyebabkan sifat air berubah dan seterusnya membawa kepada pencemaran. Sebagai contoh, Sungai Semenyih antara sungai yang tercemar disebabkan oleh najis babi sekitar tahun 1980-an. Sungai yang tercemar ini akan mengalir ke laut dan seterusnya membawa kepada pencemaran laut.
Selain itu, sikap segelintir pengusaha kilang yang tidak bertanggungjawab membuang sisa toksik ke dalam sungai atau laut juga mendorong kepada pencemaran air. Pembuangan ini dianggap mudah kerana tidak memerlukan kos pelupusan. Masalah timbul apabila cecair kimia yang disalurkan ke dalam sungai tidak dirawat dan mengandungi bahan toksik yang mencemarkan air sungai. Kajian menunjukkan terdapat beberapa buah negara maju memasukkan sisa radioaktif ke dalam tong dram sebelum membuangnya kedalam laut.
Pertumpahan minyak yang berlaku disebabkan oleh pelanggaran kapal turut mendorong kepada pencemaran air. Minyak yang mengalir ke laut akibat kebocoran tangki minyak akan menutupi lapisan air dan menyebabkan belakunya pencemaran laut. Sebagai contoh, pelanggaran kapal MV Waily dengan kapal tangki MT Bunga 3 yang membawa 61 858 tan metrik minyak mentah telah menyebabkan berlakunya pertumpahan minyak berhampiran Tanjung Ayam.
Tumpahan minyak di Teluk Mexico April'10

KESAN PENCEMARAN AIR
Pencemaran air akan memberi kesan kepada kesihatan menusia. Air yang tercemar mengandungi bahan kimia seperti sodium, nitrat, merkuri dan sebagainya yang boleh memudaratkan kesihatan manusia. Contohnya, sodium memberi implikasi kepada jantung, manakala merkuri dan plumbum pula boleh menyebabkan masalah saraf. Terdapat pelbagai penyakit yang berjangkit melalui air minuman dan air mandian seperti disentri, salmonela, cryptosporidium dan hepatitis.
Tumpahan minyak yang berlaku di kawasan perairan akan membentuk lapisan minyak yang boleh mengancam organisma laut. Tumpahan tersebut akan menjejaskan tumbesaran dan kesuburan plankton. Hidupan laut seperti ikan, siput, udang dan ketam akan mati disebabkan oleh pembuangan sampah dan sisa toksik yang telah mengakibat pencamaran air yang merupakan habitat hidupan laut. Hal ini akan mendorong kepada kepupusan hidupan laut.
Pencemaran air juga memberi kesan kepada tanah basah. Tanah basah menyediakan habitat kepada banyak organisma hidup dan spesies tumbuhan. Apabila fosforus daripada pencemaran bahan kimia ditambah dalam sistem air, rumpai air akan tumbuh dengan banyak.. Dengan peningkatan fosforus, ianya akan menyebabkan menyebabkan ekosistem menjadi tidak seimbang.


LANGKAH MENGATASI PENCEMARAN AIR
Media massa dan media elektronik memainkan peranan yang penting untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai kepentingan sungai Kempen kesedaran perlu diadakan melalui televisyen, akhbar dan sebagainya untuk memberi kesedaran kepada masyarakat tentang kepentingan air dalam kehidupan seharian. Dengan penganjuran kempen-kempen ini diharap dapat memupuk sikap cintakanalam sekitar.
Selain itu, pihak kerajaan juga bertanggungjawab menguatkuasakan undang-undang. Manakala, Undang-undang sedia ada perlu diperketatkan lagi supaya pesalah mendapat hukuman yang setimpal dengan kesalahannya. Contonya, pihak-pihak yang melakukan kesalahan mencemarkan sungai, sekiranya disabit kesalahan, boleh dikenakan hukuman di bawah Seksyen 25 (3) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974, iaitu denda tidak lebih daripada RM 100,000.00 atau penjara untuk tempoh tidak lebih daripada 5 tahun atau kedua-duanya sekali.
Untuk memastikan supaya sampah sarap tidak menyebabkan sistem perparitan tersumbat maka penyelenggaraan berkala seharusnya dijalankan sekitar satu atau dua kali sebulan. Dengan cara ini, maka sampah sarap tidak akan menyebabkan sekatan air sekali gus sampah tidak terlepas ke sistem saliran utama di sungai.
Kesimpulannya, sebagai makhluk Allah yang dikurniakan akal fikiran, kita tidak sepatutnya mementingkan diri sendiri sebaliknya kita perlu menyokong segala aktiviti yang dijalankan oleh pihak kerajaan mahupun swasta bagi memastikan harapan dan impian negara dapat di capai.

Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO
29 Responses
 1. MA. Yulianto Says:

  bagus artikelnya.


  www.tulisanantik.web.id


 2. Tan Swie Says:

  Terima kasih atas informasi yang di berikan,,,,


  Kunjungi web kami di : www.saranafiltra.com


 3. awdawd Says:

  trimakasih infonya....
  sangat menarik dan bermanfaat....
  mantap...


 4. This comment has been removed by the author.

 5. Unknown Says:

  Informasi yg sangat berguna, untuk dijadikan bahan rujukan kerja saya


 6. This comment has been removed by the author.

 7. info yang baik sebagai rujukan dan presentation saya..tqvm all 8. minta izin untuk menggunakan info di sini ye.. 9. Daeng Filzah Says:

  Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu ini. Untuk makluman penulis anak saya yang menuntut di Tingkatan 1 telah menggunakan bahan ini untuk tugasan di sekolah. Mohon dihalalkan. TK.


 10. WAK JAWA Says:

  MINTA IZIN UNTUK MENGGUNAKAN INFO DI SINI YE


 11. minta izin untuk menggunakan info ini ya


 12. Anson Tee Says:

  very nice for read


 13. Unknown Says:

  ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œsuperb


 14. Handayani Says:

  Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini HANDAYANI seorang TKW dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI SYHE MAULANA yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya saya juga mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pembantu rumah tanggah di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih kepada AKI SYHE MAULANA dan tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI MAULANA saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKW, Untuk yg punya mustika bisa juga di kerjakan narik uang karna AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia. jika anda ingin seperti saya silahkan kunjungi situs/website AKI MAULANA ~>KLIK DISINI<~  yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.


 15. terbaik..membantu saya dalam tugasan MRSM


 16. terbail.membantu saya dalam tugasan MRSM 17. Alif Ikram Says:

  Thanks for the information...that helps me a with my assignment


 18. Zeti Azhana Says:

  Terima kasih atas info yg diberikan. Minta izin untk rujuk yaa :)


 19. This comment has been removed by the author.

 20. nanthini Says:

  terima kasih atas informasimyang diberi


 21. rina yusrii Says:

  thank you because your karangan help me much..huahuahua 22. sweetheart Says:

  mohon halalkan ilmu...saya ambil ilmu tuan..


 23. puteribapak Says:

  terima kasih...amat berguna buat pelajar seperti saya


 24. Penapis Air Bio ULTRA Alkali / Bio ULTRA Alkaline water Filter

  ********************************************************************
  - Pelbagai Produk: boleh whatapps utk lihat kesemua produk dan Pakej menarik (10 produk) -
  - Alkaline Water Filter - 6 Filters - RM599
  - 2 Suhu - Panas & Normal (RM699)
  - 2 Suhu - Panas & Sejuk (TableTop & Stand -Harga dr RM899 - rm1299)
  - 3 Suhu - Panas, Normal & Sejuk (TableTop & Stand - RM999 - RM1499)
  - Gold Master Filter- 7 Layer (Fiber - Outdoor) RM799
  - Titanium Master Filter - 9 Layer (Stainless Steel - Outdoor) RM999
  - Warranty 12 Bulan - 10 Tahun - TERBAIK & Terlaris
  *********************************************************************

  http://bio.wasap.my @ http://BioUltraAlkaline.wasap.my
  http://bio.wasap.my @ http://BioUltraAlkaline.wasap.my

  0178895990 @ 0199418818
  (BIO ULTRA MALAYSIA)

  Whatapps @ SMS shj - 'Bio ULTRA' - sy akan bg semua details produk kepada anda


 25. blh sy tau bila ini di publish ?


Post a Comment