Pencemaran
                                                                                 DEFINISI

 Pencemaran tanah dapat ditakrifkan sebagai                                             
perbuatan yang berlaku kepada sesuatu kawasan
sehingga terjadi pertukaran warna,kesuburan,dan
hakisan.Ia disebabkan oleh bahan buangan dalam bentuk
cecair atau pepejal.
 PUNCA-PUNCA

         Pembuangan sampah sarap dan kumbahan yang
tidak terkawal merupakan salah satu punca yang menyebabkan
pencemaran tanah berlaku.Terdapat dua kaedah pembuangan
sampah yang sering diamalkan iaitu kaedah penimbusan dan
kaedah pembakaran.Walaupun sampah sarap dapat dilenyapkan
dari pandangan mata dan hiduan hidung dengan kaedah ini namun
tanpa pengawalan yang rapi,kedua-dua teknik inijuga boleh
memberi masalah yangserius jepada alam sekitar.

       Selain itu,Pembuangan sisa toksik dan nuklear juga akan
menyebabkan pencemaran tanah berlaku.Apabila sisa toksik dan
nuklear telah mencemari permukaan tanah,maka ia akan
menyebabkan kualiti tanah merosot.Hal ini akan memberi impak
yang besar kepada manusia serta alam sekitar.

     Tambahan pula,penebangan hutan juga akan menyebabkan
 pencemaran tanah berlaku.Kawasan hutan ditebang untuk
mendapatkan hasil balak yang mempunyai keuntungan lumayan.
Penebangan hutan ini akan menyebabkan struktur tanah menjadi
 longgar.Hal ini disebabkanketiadaan akarpokok untuk
mencengkam tanah.Kesannya,tanah runtuh akan terjadi dan
akan membahayakan nyawa penduduk yang tinggal brehampiran
kawasan itu.


                         KESAN-KESAN


           Penyebaran kuman-kuman penyakit merupakan salah kesan yang akan timbul kesan daripada pencemaran tanah.Haiwan-haiwan perosak seperti tikus,lipas dan lalat akan tertumpu di kawasan itu dan menyebarkan kuman-kuman penyakit ke tempat lain.Jika makanan yang dihinggapi lalat atau dimakan lipas,seterusnya di makan oleh manusia tanpa sengaja maka manusia akan mudah diserang keracunan makanan dan seterusnya diserang penyakit yang serius.

             Selain itu,Kerosakan tanah dan kualitinya juga merupakan kesan yang akan timbul apabila terjadinya pencemaran tanah.Sisa-sisa industri dan hasil tumpahan dari kenderaan pengangkut menjadikan tanah rosak dan kurang kualiti.Tanah yang kurang kualiti menyebabkan tumbuh-tumbuhan atau sayur-sayuran yang ditanam hidup dengan tidak sempurna dan kurang subur.
             Hakisan tanah juga akan turut terjadi jika pencemparan tanah berlaku.Hakisan tanah adalah salah satu fenomena yang sering berlaku di seluruh negara.Ianya bukan sahaja merugikan dari sudut kewangan dan ekonomi bahkan juga mengancam keselamatan dan nyawa manusia,misalnya tanah runtuh dan gempa bumi.Terdapat banyak yang sedang diancam hakisan tanah.Antara aktiviti-aktiviti manusia yang boleh menyebabkan hakisan tanah adalah pembersihan dan pembajakkan serum bukit yang menyebabkan tiada tumbuhan yang dapat menahan tanah daripada runtuh.

     LANGKAH MENGATASI

             Pendidikan alam sekitar merupakan salah satu kaedah yang boleh dilaksanakan untuk mengatasi masalah pencemaran tanah.Pendidikan alam sekitar dapat membentuk sikap positif diri terhadap alam sekitar.Dengan adanya kesedaran pada seseorang individu,dia akan sedar tentang betapa pentingnya kualiti alam sekitar yang tinggi dikekalkan.

             Selain itu,kempen kesedaran juga boleh dilakukan untuk mengurangkan masalah pencemaran alam sekitar.Antara kempen-kempen alam sekitar yang boleh dilaksanakan adalah kempen cintailah sungai kita,kitar semula,dan sahabat alam.Dalam kempen ini peserta akan diajar tentang kepentingan menjaga alam sekitar dan sebagainya.

             Pendedahan media masa juga merupakan salah satu cara yang boleh di ambil untuk menangani isu pencemaran tanah.Pada hari ini,media masa memainkan peranan yang penting dalam membentuk cara pemikiran semua pengguna.Oleh itu,dengan adanya pendedahan media masa tentang isu pencemaran alam,masyarakat umum akan berhati-hati dalam menangani masalah pencemaran.


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO
11 Responses

 1. This comment has been removed by the author.

 2. This help me well😄


 3. Unknown Says:

  thank you ..i just want to suggest , you should add on more 'langkah pencegahan' like use pesticide based on organic molecule and others. all the best.. thank you


 4. Unknown Says:

  thank for that information.


 5. IMRAN NAUFAL Says:
  This comment has been removed by the author.


 6. Handayani Says:

  Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini HANDAYANI seorang TKW dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI SYHE MAULANA yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya saya juga mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pembantu rumah tanggah di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih kepada AKI SYHE MAULANA dan tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI MAULANA saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKW, Untuk yg punya mustika bisa juga di kerjakan narik uang karna AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia. jika anda ingin seperti saya silahkan kunjungi situs/website AKI MAULANA ~>KLIK DISINI<~  yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.


 7. Info ni sngat bergna,tq for sharing


 8. Hazwan Cool Says:

  terima kasih..point ni sy boleh guna untuk forum


 9. Little kid Says:

  Saya nak mintak izin guna info ini untuk pembentangan.. Tq


Post a Comment